Domáca zabíjačka  bola kedysi vo väčšine domácností každoročnou samozrejmosťou. Či už v rámci rodinnej sebestačnosti, alebo pri udalosti akou bola svadba alebo krštenie.. Domáca jaternica, klobása či slanina boli vtedy skutočne domáce. Pojmy ako krnholec, čiga, parák, pauštik ... sa už stali archaizmami. Klobásy a jaternice sa plnili ručne cez kravský roh do vyšľamovaných čriev a hneď po vytiahnutí svine na čigu sťahovali krupón – časť chrbtovej kože, ktorá sa musela odovzdať štátu. Takýto obraz vidíme už len vo filme pre pamätníkov. V súčasnosti sa po mestách a dedinách konajú „domáce zabíjačky“ väčšinou len ako ukážky - atrakcie pre pobavenie, poučenie a pohostenie divákov. V sobotu, 5. decembra 2015 sa takáto „ domáca  zabíjačka“ konala aj u nás, v Ponickej Hute.“ HUTNÍCKA ZABÍJAČKA“. Organizáciu podujatia zabezpečovalo Občianske združenie Hradisko na Kláštore – Ponická Huta, v spolupráci s miestnym podnikateľom Jurajom Hromadom.

S prácami sa začalo už deň pred zabíjačkou, aby sa pripravili pracoviská pre mäsiarov, osvetlenie,  posedenie pre divákov a všetko usporiadať podľa vopred  stanoveného harmonogramu. V skorých ranných hodinách sa začala v štyroch parákoch hriať voda na očistenie svine. Tejto dôležitej funkcie sa zhostili kuriči Stano, Marian a Dano. S prvými slnečnými lúčmi studeného rána Milan a Peter Č. doviezli sviňu na miesto spracovania do športového areálu na Ponickej Hute. Mäsiarsky tím, na čele ktorého stál Jano, sa vrhol na nič netušiacu sviňu a tá nestihnúc, ani zakvičať už ležala v kaluži krvi pod váhou statných chlapov Rada, Petra, Dušana a Jana. „Akô peknô prasa, škoda ho zožrať!“ skonštatoval ktosi. O chvíľu si sviňa užívala prvý a posledný wellness pobyt v koryte a masážnu kúru na trojnohe. Organizačný tím si spoločne pripil na úspešný boj. Na nekonfliktný priebeh a na ďalšiu spoluprácu na Hutníckej zabíjačke. Celý mäsiarsky tím Jano, Peter L., Rado st., Rado ml., Mišo R., Mišo O., Tomáš, Vlado, Jakub a Miro sa pustil s nadšením do rozoberania svine a výroby zabíjačkových špecialít

Pri parákoch sa poriadne vyzvŕtali Stano s Mariánom a vynikajúcu kapustnicu navaril Peter O., ktorí si svoj vercajk priviezol na špeciálnom prepravnom vozidle Lojtriakcar. Najrušnejšie bolo v priestore pod stanom a pri predajných stánkoch. Hotové výrobky sa presúvali na tepelné spracovanie, ktoré prebiehalo pod odborným dohľadom známej gastronomickej dvojice Jana a Borisa. Klobásy, jaternice a krkovička po upečení putovali na predajný pult do stánkov, kde ich ponúkali za symbolické ceny dievčence z Ponickej Huty. Jarka, Katka, Marika, Sabinka, Erika, Sárka a Marienka pripravovali porcie zabíjačkových špecialít pre divákov a pozvaných hostí a veru mali sa čo obracať, aby všetkých obslúžili.

Nemôžeme zabudnúť ani na tradičný zimný nápoj z Ponickej Huty a to „Rum na masle s medom“. Prípravu tohto tradičného adventného nápoja mala na starosti dvojica Monika a Jožko. Ich kulinárske umenie dostalo do kolien nejedného účastníka Hutníckej zabíjačky. Postupom času pribúdalo divákov aj potúžených kibicov, ktorí vytvárali vynikajúcu atmosféru. Záujem o výrobky bol až taký, že ich výroba ledva stačila dopytu.

Na dobrom priebehu zabíjačky sa podieľali aj hlavný organizátori podujatia Dušan, Ľubo a Daniel s interaktívnym workshopom OZ Hradisko na Kláštore – Ponická Huta. Hlavným komunikátorom s médiami a hosťami Milan F. a v neposlednom rade Peter G. a Jozef M. ktorí zabezpečoval káblové rozvody pre energetické prenosy do multifunkčných zariadení. Organizátori poskytli divákom možnosť sledovať práce a činnosti, ktoré mnohí videli prvý raz v živote,  alebo  si oživili dávno zabudnuté spomienky na takúto udalosť. Aby mäsiarom  išla  práca od ruky a  hosťom  chutili   zabíjačkové špeciality   primáš a huslista Milan Berky  so spoločníkom Mirom Šimčíkom  sa postaral o spríjemnenie celého nášho podujatia. Neskôr sa hostia presunuli  do „Krčmy u Hrčkov“, kde pokračovala vynikajúca nálada až do neskorých nočných hodín.

Cieľom podujatia bolo ukázať návštevníkom priebeh domácej zabíjačky,  samotnú výrobu zabíjačkových špecialít, ako jaternice, klobásy, krkovičku a ďalšie výrobky. Na všetkých dobrotách, ako aj na varenom rume na masle si mohli návštevníci priamo pochutnať. Ani dnes však nič dobré nie je zadarmo a za všetkým sa skrýva práca ochotných a obetavých ľudtí. O fotodokumentačný materiál a videoreportáž sa postarali Alenka, Aurel, Dano a Janko Mišiak. Svojimi lahodne upečenými koláčikmi nás všetkých počastovali šikovné ochotné žienky z Ponickej Huty. Pre všetky naše malé ratolesti boli pripravené „Mikulášske omaľovanky“. Každú párnu hodinu naša asistentka Jarka vylosovala pre návštevníkov zabíjačky tombolu.

Aj pri tejto akcii sa zišla skupina nadšených ľudí, ktorí v stanovený deň od „božieho“ rána usilovne pracovali a pripravovali všetko potrebné pre to, aby bola zabíjačka taká, ako má byť. Odmenou je všetkým iba dobrý pocit a pohoda v kruhu rovnako zmýšľajúcich, pozitívne a priateľsky naladených ľudí. Spojili sme sily so šikovnými a kreatívnymi priateľmi z našej obce a vzniklo uvedené podujatie. Určite máme ešte čo dolaďovať, no pozitívne ohlasy nás posúvajú vpred. Sme presvedčení, že HUTNÍCKA ZABÍJAČKA si nájde obľubu medzi návštevníkmi, zachová tradíciu, zvýši hrdosť Poničanov na región i na všetko to krásne a dobré, čo sa v ňom vytvorí.

V mene Občianskeho združenia Hradisko na Kláštore – Ponická Huta ďakujeme všetkým ochotným a obetavým ľuďom, ktorí nám v priebehu roka 2015 pomáhali pri organizovaní spoločenských akcií, sponzorom a Obecnému úradu v Ponikách.

S úctou členovia OZ Hradisko na Kláštore – Ponická Huta

Fotogaléria

POZVÁNKA